پولبک چیست (pullback)؟ پیش بینی قیمت سهام به کمک پولبک

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها

تمام هدف هر معامله‌گری در هر نوع بازار سرمایه‌ای یک چیز بیشتر نیست. این که او می‌خواهد از معامله خود سودآوری داشته باشد. در بازارهای مختلف دو روش کلی برای سودآوری وجود دارد. اول این که از طریق افزایش / قیمت دست به خرید و فروش بزنیم و این‌گونه سودآوری خود را تضمین کنیم. روش دوم که بسیار مهم‌تر است ولی کمتر معامله‌گری به آن توجه می‌کند، مسئله کاهش ریسک است. پولبک یک ابزار اساسی برای کاهش ریسک معاملات محسوب می شود.

همان‌طور که گفتیم بسیاری از معامله گران هنگام معامله خود تنها به روند مثبت سهم فکر می‌کنند و هیچ درصد ریسکی را برای آن در نظر نمی‌گیرند. معمولاً این افراد بسیار هیجانی عمل می‌کنند و فکر می‌کنند که اگر الان سهم را نخرند دیگر هیچ‌وقت سودآوری نخواهند داشت و تمام فرصت‌های بازار تمام‌شده است؛ اما این تفکر یک نوع فریب بازار محسوب می شود. همین‌جا با قدرت می‌گوییم که هیچ‌گاه فرصت‌های بازار تمام نمی‌شود. پولبک یکی از نشانه‌های فرصت دوباره در بازار است.

مفهوم و فلسفه پولبک در واقع بر اساس شکست یک روند است. در ساده‌ترین انواع پولبک وقتی یک روند مقاومتی یا حمایتی با قدرت شکسته می شود بنا به دلایل مختلفی که در ادامه از آن خواهیم گفت قیمت برای آخرین بار به سطح شکسته شده باز می‌گردد و اصطلاحا “بوسه خداحافظی” رخ می‌دهد.

در این حالت می توان نسبت به ورود یا خروج سهم اقدام کرد. انواع پولبک به ما کمک می‌کند که نقطه ورود یا خروج مناسبی در سهم پیدا کنیم؛ اما یادتان باشد که پولبک به تنهایی کارایی ندارد و باید آن را در اندیکاتورها و سایر شاخص‌های تکنیکال مورد بررسی قرار دهیم. این موضوع را در ادامه مورد بررسی قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.

فلسفه پولبک چیست؟

فلسفه پولبک چیست؟

بیایید فارغ از هر مبحث سخت اقتصادی و از دید روانی و رفتاری به بازار پولبک را نگاه کنیم. فلسفه پولبک بسیار نزدیک به فلسفه مقاومت و حمایت دارد.
حمایت و مقاومت خط‌های فرضی هستند که بر اساس روند قبلی نمودار قیمتی سهم ایجاد می شود؛ اما فلسفه این مسئله، ریشه روانی دارد.

قیمت از نظر معامله گران حد و ضرر خاصی دارد و این نوع حد و ضرر ذهنی یک جو روانی در بازار ایجاد می‌کند به طور مثال قیمت 30 هزار تومانی دلار در بازار ایران یک قیمت روانی و یک خط مقاومت روانی محسوب می‌شد. در این قیمت‌ها معامله گران از حد سود خود راضی می‌شوند و کم‌کم دست به فروش می‌زنند.(در ادامه مقاله حمایت و مقاومت در فارکس را هم بخوانید)

از طرفی دیگر خریدارها دیگر متقاعد نمی‌شوند که قیمت افزایش داشته باشد و کمتر دست به خرید می‌زنند. این گونه در یک خط مقاومت با افزایش عرضه و کاهش تقاضا و در نهایت با کاهش قیمت روبه‌رو می‌شویم. همین موضوع درباره خط حمایت و تغییر روند قیمتی شاهد هستیم؛ اما در برخی مواقع شاهدیم که جو هیجانی یا به هر علتی دیگر خط مقاومت یا خط حمایت شکسته می شود. مثلاً در همان مثال ارزی خط مقاومت 25 هزار تومانی به راحتی با حجم بالا و قاطعیت شکسته شد و تبدیل به یک خط حمایتی برای قیمت ارز شد که امروز شاهد این هستیم که در این قیمت ارز رنج می‌خورد.

خط حمایت و یا مقاومت
کمپلکس پولبک

بنابراین یک خط حمایت و یا مقاومت بر اثر تفکر ذهنی و جو روانی شکل می‌گیرد، گرچه روند گذشته سهم نیز بر این خط حمایت و مقاومت تأکید می‌کند اما عامل اصلی تعیین کننده همان تفکر و رفتار عمومی معامله گران است. همین فلسفه در پولبک نیز به وضوح قابل مشاهده است.

وقتی یک سهم خط مقاومتی خود را می‌شکند، از آنجایی که برخی سهامداران نسبت به حد سود خود راضی هستند شروع به خروج از سهم می‌کنند. این گونه عرضه بیشتر و تقاضا کمتر می شود؛ بنابراین قیمت سیر کاهشی پیدا می‌کند؛ اما شکسته شدن خط مقاومت خریداران را دلگرم به ادامه مسیر می‌کند.

از این رو کم‌کم عرضه و تقاضا در حوالی خط مقاومت شکست شده یا همان خط حمایتی جدید متعادل می شود. سپس با افزایش تقاضا قیمت دوباره به روند صعودی خود ادامه می‌دهد. این روند برگشت به خط شکسته شده و ادامه مسیر قبلی را پولبک می‌گویند. همین مثال را می توان در سیر نزولی نیز زد.

پولبک و چند نکته بسیار مهم

پولبک و چند نکته بسیار مهم

اولین نکته مهمی که در پول بک می توان آن را مورد بررسی قرار داد این است که آیا پولبک همیشه اتفاق می‌افتد؟ پولبک یک روند یا یک اندیکاتور نیست که همیشه حضور داشته باشد. به هر حال شرایط سهم و سهامداران و بازی نهنگ ها و حقوقی‌های آن می‌تواند تأثیر مستقیم در این موضوع داشته باشد؛ بنابراین عملاً نمی‌توان انتظار داشت که پولبک در تمامی روندهای شکست صعودی یا نزولی اتفاق بیفتد.

طبق یک آمار می توان گفت که به صورت تجربی در بیش از 50 درصد روندها ما شاهد پولبک هستیم؛ یعنی تقریباً می‌توانیم هنگام ورودهای خود در سهام‌های مختلف منتظر پولبک باشیم؛ اما در مورد خروج باید سایر موارد و اندیکاتورها را مورد بررسی قرار دهیم. در این صورت پولبک به تنهایی کارایی ندارد.

نکته مهم دیگر در مورد پولبک، تفاوت آن با اصلاح است. برخی پولبک را اصلاح یا استراحت سهم می‌دانند و فکر می‌کنند که یک نمودار با زدن پولبک وارد فاز اصلاحی خود شده و آن را به اتمام رسانده است؛ اما واقعیت این است که اولاً پول بک بسیار سریع‌تر از اصلاح رخ می‌دهد. معمولاً پولبک در 3 تا 5 روز کاری کارش را تمام می‌کند اما اصلاح از نظر زمانی و قیمتی طولانی‌تر می‌باشد. به جز این، اصلاح جز امواجی است که یک سهم ایجاد می‌کند و در موج شماری را مورد محاسبه قرار می‌گیرد در حالی که پولبک جز امواج نیست و نهایتاً بتوان از آن به عنوان ریزموج نام برد.

نکته مهم دیگر در مورد تفاوت پولبک با اصلاح سهم این است که در یک روند شکست خطوط حمایتی و یا مقاومتی، ممکن است پولبک های ناموفقی ایجاد شود، یعنی به جای این که پولبک نقش بوسه خداحافظی را داشته باشد دوباره به زیر خط مقاومتی یا روی خط حمایتی خودش برگردد.

از این رو معمولاً گفته می شود بهترین حالت و کم ریسک ترین نقطه ورود در یک سهم زمانی اتفاق می‌افتد که شما بگذارید پولبک تمام شود و حرکت جدید شروع شود. بعد از شروع حرکت جدید اقدام به ورود کنید. البته شکست قوی که یکی از نشانه‌های آن شکست با حجم بالای معامله است از نیازهای اطمینان به پولبک است.

 

[irp posts=”11207″ name=”۵ نتیجه مهم که از بررسی ترس در معامله برای گروه از معامله گران می‌توان گرفت”]

 

انواع استراتژی پولبک

انواع استراتژی پولبک

همان‌طور که در ابتدای این مقاله گفتیم پول بک به تنهایی کارایی ندارد و بهتر است که آن را در کنار شاخص دیگری به کار ببریم. از این رو در ادامه می‌خواهیم انواع روش استفاده از پول بک را به شما آموزش بدهیم. توجه داشته باشید که این استراتژی‌ها از معروف‌ترین استراتژی‌های پولبک می‌باشد و شما می‌توانید آن را بر اساس استراتژی معاملاتی خودتان همسو کنید؛ بنابراین سعی کنید مفاهیم گفته شده را از نظر مفهومی متوجه شوید تا قادر به شخصی سازی آن باشید.

1- پولبک به سطوح حمایت و مقاومت

این همان استراتژی است که تا اینجا آن را توضیح دادیم. به واقع پولبک به سطوح مقاومتی از ساده‌ترین و البته رایج‌ترین استراتژی‌ها مخصوصاً در نقطه ورود محسوب می شود. به طور کلی در نظر داشته باشید که نحوه تشکیل خطوط مقاومت و حمایت و پیدا کردن نقطه شکست می‌تواند شما را در این مسئله همراهی کند.

همچنین به خاطر داشته باشید که یک پولبک دقیقاً به همان قیمت شکست ممکن است برنگردد و از کمی بالاتر یا پایین‌تر روند خود را عوض کند؛ بنابراین بهتر است به جای مشخص کردن یک خط مقاومتی یا حمایتی، ناحیه‌ای از این خطوط را مشخص کنید. این گونه می توان با اطمینان بیشتری از روند پول بک استفاده کرد.

پولبک به خط روند

2- پولبک به خط روند

برای این که این مفهوم را به خوبی درک کنید، ابتدا باید خط روند را توضیح دهیم. به طور کلی روند به معنی این است که حرکت کلی سهم با تمام نوسانات آن به چه سمت است. معمولاً برای تشخیص روند از ابزار خطوط موازی استفاده می شود. این ابزار به واسطه سه نقطه تشکیل می شود. خط مقاومت توسط دو نقطه و خط حمایت به واسطه یک نقطه و موازی خط اول تشکیل می شود.

این خط روند، شامل یک خط چین میانی است که برای خود یک نوع مقاومت – حمایت محسوب می شود. نمودار مادامی که در این دو خط اصلی قرار دارد می‌گویند که در این روند حضور دارد. حال در این بین وقتی خط میانی را رد می‌کند می توان آن را به نوعی شکست یک خط مقاومت – حمایت در نظر بگیریم. از این رو می توان انتظار داشته باشیم که در صورت شکست قوی شاهد پول بک باشیم. این پولبک از آن جهتی که در جهت روند زده شده است می‌تواند مطمئن‌تر از نوع قبلی باشد.(اگر میخواهید در مورد شکست در ارزهای دیجیتال و دوره روانشناسي معامله گري بیشتر بدانید حتما این مقاله را مطالعه نمایید)

دو استراتژی دیگر از پولبک

دو استراتژی دیگر از پولبک

1- پولبک به سطح فیبوناچی بازگشتی

به طور کلی سطوح فیبوناچی بر اساس رفتار روانی و کلی سهامداران طراحی شده است؛ یعنی خطوط مشخص شده در این فاکتور بر اساس بیشترین احتمال فروش یا خرید و توجه سهامداران ایجاد شده است. این سطوح بر اساس عدد طلایی است که فیبوناچی آن را کشف کرده است. از این رو آن را سطوح فیبوناچی می‌نامند.

از آن جایی که پولبک یک مفهوم رفتاری در بازار است می توان آن را با فیبوناچی ترکیب کرد. برخی از اعداد مانند عددهای 38 درصد یا 68 درصد و … از اهمیت بالایی در تحلیل تکنیکال دارند؛ یعنی سهامداران ناخودآگاه نسبت به اعداد این واکنش نشان می‌دهند؛ بنابراین در تحلیل خود انتظار داریم که سطوح فیبو مانند سطح‌های مقاومتی و یا تغییر روند عمل کند.

از این رو وقتی یک سطح فیبو شکسته شد، در صورت برگشت قیمت به آن سطح می توان آن را پول بک بدانیم. از آن جایی که پولبک و سطوح فیبو هر دو بر اساس رفتار سهامدار ایجاد شده است می توان پول بک‌های ایجاد شده روی سطوح فیبو را قوی بدانیم.

2- پولبک به میانگین‌های متحرک

به طور کلی میانگین‌های متحرک چیزی شبیه به خطوط روند می‌باشد. با این تفاوت که صاف و خطی نیستند و همراه با نمودار تغییر کرده است. در بورس ایران خطوط متحرک 20 روزه کارایی بالاتری دارد. وقتی یک پول بک به این خط روند پیدا می شود می توان آن را بسیار مطمئن بدانیم. چرا که این پولبک بر روی خط متحرک سهم زده شده است. یادتان باشد که خطوط متحرک حرکت کلی سهم را نشان می‌دهند از این رو اهمیت بالاتری دارند.
به طور کلی می توان گفت که تمام استراتژی‌های پولبک، بر اساس یک خط می‌باشد. شما به هر خطی که اطمینان بیشتری دارید و می‌دانید که این خط می‌تواند روند مشخصی برای سهام شما داشته باشد، پولبک به آن را نیز مهم بدانید.

[irp posts=”6239″ name=”۳ دلیل ورشکستگی تحلیلگران و دو شاخص تبدیل تحلیلگر به معامله گر”]

انواع پولبک ها در بورس و سایر بازارهای مالی

پول‌­بک Pullback (اصلاح قیمت، استراحت قیمت یا برگشت قیمت)

انواع پولبک ها دو نوع هستند:

  1. پول­بک ساده
  2. پول­بک پیچیده

چهار مرحله روند رشدی

۱. اکستنشن بالا (Extension یا رنج موج)

۲. سویینگ High

۳. یک برگشت به عقب پایین (Pullback)

۴. سویینگ Low (سویینگ ورود مناسب)

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها
انواع پولبک ها

در روند رشدی بهترین نقطه ورود در محدوده سویینگ low است، جایی که قیمت دور می‌زند.

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها

تأییدی برای دور زدن قیمت در روند رشدی

1- قیمت در روند رشدی است.

2- قیمت کمی به سمت پایین اصلاح‌شده است.

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها

3- کندل جدید، به بالای high price کندل قبل می‌رود و نقطه ورود شکل می‌گیرد. ورود در این نقطه احتمال سوددهی را بالا می‌­برد.

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها

4- وقتی کندل بعد هم پیش­بینی رشد را تائید کند، تازه سویینگ low شکل می‌گیرد.

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها

چهار مرحله روند افتی

۱) اکستنشن پایین (Extension یا رنج موج)

۲) سویینگ Low

۳) یک برگشت به عقب بالا (Pullback)

۴) سویینگ High(سویینگ ورود مناسب)

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها

در روند افتی بهترین نقطه ورود در محدوده سویینگ high است، جایی که قیمت دور می‌زند.

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها

تأییدی برای دور زدن قیمت در روند افتی

1- قیمت در روند افتی است.

2- قیمت کمی به سمت بالا اصلاح‌شده است.

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها

3- کندل جدید، زیر low price کندل قبل می‌رود و نقطه ورود شکل ‌می­گیرد. ورود در این نقطه احتمال سوددهی را بالا می­برد.

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها

4- وقتی کندل بعد هم تفکر افتی را تائید کند، تازه سویینگ high شکل می‌گیرد.

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها

در یک‌روند رشدی رنج موج‌ها بیشتر از پول‌بک است.

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها

در یک‌روند افتی رنج موج‌ها بیشتر از پول‌بک است.

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها

برگشت قیمت کلاسیک (سویینگ تغییر الگو)

در یک‌روند رشدی، هرگاه سویینگ Low ای که منجر به آخرین اکستنشن شده به سمت پایین بشکند، روند برمی‌گردد.

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها

در یک‌روند افتی هرگاه سویینگ High ای که منجر به آخرین اکستنشن شده به سمت بالا بشکند، روند برمی‌گردد.

2) پول­‌بک پیچیده (برگشت به عقب پیچیده)

وقتی قیمت حرکت بزرگی می‌کند، اصلاح بزرگی هم خواهد داشت. اصلاح قیمت می‌تواند به‌صورت پول­بک پیچیده باشد.

شکل کلاسیک پول­بک پیچیده

دو نوع پول بک که هر معامله‌گر باید آن ها را بشناسد و چهار مرحله برای تائید آن جهت ورود به معامله در آن ها

وقتی قیمت در یک‌ روند است به هر شکلی می‌تواند استراحت کند. هر شکلی به‌جز پول بک کلاسیک، برای ما مبین پول بک پیچیده است.

پولبک

پایان سخن

به طور کلی می توان گفت که مفهوم پولبک و خط روند یک مفهوم اساسی در دنیای سرمایه گذاری محسوب می شود. اگر دقت کرده باشید ما بیش از آن که بخواهیم با دید تکنیکالی به داستان نگاه کنیم، سعی کردیم موضوع را از نظر اقتصاد رفتاری مورد بررسی قرار دهیم؛ زیرا معتقدیم که این رفتار سهامداران است که می‌تواند روند کلی سهم و سود و ضرر آن را مشخص کند. یادتان باشد که این موضوع در سایر موارد تکنیکالی نیز باید رعایت شوند. بسیاری تکنیکال را یک قانون صرف می‌دانند؛ اما تکنیکال یک ابزار برای تحلیل روانشناسی بازار است.

پس با این دید به موضوعاتی مانند پولبک نگاه کنید و سعی کنید از آن‌ها لذت ببرید. همچنین در مورد این که کدام ابزار به درد شما می‌خورد و باید به کدام شاخص‌ها بیشتر تکیه کنید، عموماً به نوع استراتژی شما و روحیات و اخلاق و رفتار شما دارد. ممکن است پولبک دی استراتژی شما هیچ جایگاهی نداشته باشد. این مهم نیست. مهم این است که شما سودآوری خودتان را داشته باشید.

[irp posts=”6252″ name=”چگونه درآمد ناکافی مانعی بسیار مهم برای حرفه ای شدن در معامله گری می‌شود؟”]

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بورس خرید محصول ورود هوشمند به بورس را پیشنهاد میکنیم. و مقاله ورود پول هوشمند چیست را هم بخوانید

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
5 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فرزانه احمدی
فرزانه احمدی
3 سال قبل

سلام
در مورد کمپلکس پولبک هم میشه توضیح بدید؟

سونیا
سونیا
1 سال قبل

پولبک در فارکس هم داریم؟

مدیر سایت
مدیر
1 سال قبل
پاسخ به  سونیا

سلام
بله

مونا فرجی
مونا فرجی
1 سال قبل

سلام مقالتون عالی بود
فقط یه درخواستی داشتم میشه در مورد انواع پولبک در پرایس اکشن هم توضیح بفرمایید؟
سپاس از پاسخ دهی تون

رضا اکرمی
رضا اکرمی
8 ماه قبل

سلام

لطفا اصطلاح اینیوستمنت را تعریف کنید و کاربردش رو توضیح بدین.

ممنون

میداس سرمایه

ایمیل خود را وارد نمایید تا اطلاعیه های فروش ویژه را دریافت نمایید.