فرایند تسویه و تحویل قراردادهای آتی کالا

فرایند تسویه

همان‌طور که شما هم به‌عنوان یک سرمایه‌گذار و فعال در بازارهای سرمایه مستحضر هستید، قراردادهای آتی کالا درواقع، تعهدنامه‌هایی هستند که بین خریدار و فروشنده، باقیمت و مقداری معین برای زمانی مشخص در آینده منعقد می‌شوند! در این قراردادها باید تعهدات، مسئولیت‌ها و … به‌صورت کاملاً شفاف مشخص‌شده باشد تا هیچ چالش و مشکلی در آینده به وجود نیاید! در این زمینه لازم است که بدانید فرایند تسویه قراردادهای آتی، یکی از مباحث مهم در هر قرارداد است که اگر شما هم جزو فعالان معاملات آتی باشید، احتمالاً به آن علاقه‌مند خواهید شد! در ادامه بیشتر این موضوع را برای شما بازگو می‌کنیم!
همه‌کسانی که اقدام به بستن قراردادها و انجام معاملات آتی(مانند آتی زعفران ، آتی سکه و..) در بازارهای مالی می‌کنند به این موضوع آگاه هستند که با توجه به استراتژی که برای معامله خود در نظر گرفته‌اند، باید برای فرایند تسویه قراردادهای آتی خود تصمیم‌گیری کنند. جالب است بدانید که معامله‌گران می‌توانند با کمک گرفتن از راهکارهایی که در این زمینه وجود دارد، قبل از سررسید قرارداد با اخذ یک موقعیت معکوس، موقعیت قبلی خود را بسته و از بازار به‌صورت کلی خارج شوند! (برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد زعفران در بورس کالا و (NAV چیست) این مقاله را مطالعه کنید)
این موضوع می‌تواند به دلایلی مانند مدیریت ریسک و سرمایه صورت بگیرد، اما همیشه باید مدنظر داشته باشید که می‌توانید فرآیندهای تحویلی قراردادهای آتی را به یک صورت دقیق در نظر بگیرید. در ادامه سعی می‌کنیم، مهم‌ترین نکات موجود در این زمینه را بررسی کنیم!

فرایند تسویه و تحویل در قراردادهای آتی به چه صورت است؟

همه افرادی که دارای موقعیت باز هستند، می‌دانند که می‌توانند در آخرین روز کاری (روزی که قرارداد به سررسید مشخص‌شده خود می‌رسد!)، موقعیت معکوس را نبندند و بنا به شرایطی که ایجادشده، یکی از دو گزینه زیر را امتحان کنند:
• معامله‌گر نباید وارد مرحله تحویل و دریافت کالا شود!
• معامله‌گر به خواست خود وارد مراحلِ تحویل و دریافت کالا شود!
بسته به این‌که معامله‌گر کدام گزینه و انتخاب را داشته باشد، فرایند کاملاً متفاوت می‌شود. در این زمینه به گزینه‌های زیر دقت کنید:

معامله‌گر وارد مرحله تحویل و دریافت کالا به خواست خود نشود!

[irp posts=”20680″ name=”پول هوشمند در بورس چیست؟ سه گام ساده تا تشخیص پول هوشمند”]

معاملات آتی

با توجه به این‌که سازمان بورس برای حفظ حقوق طرفین، جریمه‌هایی برای عدم تعهدات در زمان سررسید در نظر گرفته است، شاهد این خواهیم بود که فرد با توجه به این‌که هنوز تسویه‌حساب خود را انجام نداده است، وارد جرائم بورسی می‌شود و وجه تضمین‌شده خود را به‌طرف مقابل می‌دهد. (اطلاعات بیشتر در مورد بورس اوراق بهادار تهران)

معامله‌گر به خواست خود، وارد مراحل دریافت و تحویل کالا می‌شود

در این زمینه لازم است که خریدار یا فروشنده برای انجام فرایند تسویه قراردادهای آتی خود، اقداماتی را انجام دهند که در ادامه به تفکیک فروشنده یا خریدار بودن معامله‌گر، این موضوع را برای شما بررسی کرده‌ایم:

اقدامات لازم خریداران برای انجام فرایند تسویه معاملات آتی

در این زمینه لازم است که خریدار، فعالیت‌های زیر را به ترتیب انجام دهد:
• تکمیل فرمی با مضمون آمادگی دریافت و تحویل کالا
• تأمین وجه تعیین‌شده برای انجام معامله و قرارداد (خریدار تنها تا ساعت ۳ و ۱۵ دقیقه بعدازظهر فرصت دارد که وجه موردنیاز را به‌حساب عملیاتی خود، واریز کند!)
• اقدامات لازم فروشندگان برای انجام فرایند تسویه قراردادهای آتی
• در این زمینه لازم است که فروشندگان هم برای ورود به مرحله ارسال کالا، فعالیت‌های زیر را انجام دهند:
• تکمیل فرمی تحت عنوان آمادگی تحویل و ارسال آن برای کارگزاری جهت ورود به فرایند تسویه
• تأمین دارایی‌های پایه که شامل همان کالا یا جنسی است که خریدار قرار است، وجه خرید آن‌ها را تأمین کند.(برای کسب اطلاعات بیشتر مزایای خریدوفروش در بورس کالا و کارمزد قراردادهای آتی این مقاله را بخوانید)

[irp posts=”19785″ name=”5 ترفند برای تشخیص صف خرید در بورس یا فروش”]

چند نکته بسیار مهم در مورد فرایند تکمیل و تسویه معاملات آتی که باید بدانید!

لازم است بدانید که در فرایند تکمیل و تسویه قراردادهای آتی، نکات مهمی وجود دارد که معمولاً به آن‌ها توجه نمی‌شود، اما اگر دوست دارید که در این زمینه به‌عنوان یک فرد فعال شناخته شوید، لازم است که حتماً در رابطه با این موضوعات، اطلاعات تکمیلی را داشته باشید. در ادامه مهم‌ترین نکات فرایند تسویه معاملات آتی را بررسی می‌کنیم:

قراردادهای آتی

• میزان و تعداد گواهی‌های سپرده‌های کالایی، بسته به میزان و ارزش حجم معامله‌شده در یک قرارداد آتی دارد!
• برای هر قرارداد آتی لازم است که بسته به میزان و اندازه قرارداد، مبلغی تحت گواهی سپرده برای کالا مهیا شود.
• معامله‌گر می‌توانید از انبارهای مختلف، دارایی‌های پایه (کالا یا اجناسی که باید برای خریدار ارسال شوند) را تهیه کند و در این زمینه تفاوتی وجود ندارد!
• همه فروشندگانی که قصد فروش دارایی‌های پایه خود را دارند، می‌توانند از طریق سامانه‌های آنلاین، اقدام به خرید گواهی‌های لازم برای انجام این کار کند!(در ادامه مقاله رصد و تحلیل در بورس هم بخوانید)

نتیجه‌گیری: فرایند تسویه را جدی بگیرید!

اگر دوست دارید که در بازارهای مالی خودی نشان دهید و به‌عنوان یک سرمایه‌گذار مطرح و خوش‌حساب شناخته شوید، حتماً فرایند تسویه را جدی بگیرید و در این زمینه به‌تمامی تعهداتی که هنگام ایجاد قرارداد و بستن معامله به معامله‌گر مقابل خود می‌دهد، کاملاً پایبند باشید! در این زمینه شما چه نظراتی دارید؟ سؤالات و تجربیات خود در این زمینه را با ما و دیگر علاقه‌مندان در بخش مربوطه به اشتراک بگذارید. (در ادامه مقاله تفاوت بورس کالا و اوراق بهادار ، مزرعه بیت کوین ، بورس بین المللی و راه اندازی کیف پول ترزور را مطالعه کنید.)

[irp posts=”19922″ name=”خرید پله‌ای در بورس چیست؟ | کاهش ریسک افزایش سود”]

مقاله ای نوشته ایم به عنوان پشتوانه بیت‌ کوین چیست حتما بخوانید و اگر سوالی داشتید از ما بپرسید ما پاسخ گویه سوالات شما هستیم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
زینب
زینب
3 سال قبل

سلام مطلبتون خیلی خوب بودفقط یه سوال اندازه هر قرارداد آتی سکه چقدر است؟

مدیر سایت
مدیر
3 سال قبل
پاسخ به  زینب

سلام
بازار آتی سکه 2 سال هست که بسته است
ولی موقعی که باز بود اندازه هر قرار داد 10 سکه بود

میداس سرمایه

ایمیل خود را وارد نمایید تا اطلاعیه های فروش ویژه را دریافت نمایید.