نرم افزار تحلیل تکنیکال امروز یکی از مهمترین ابزارهای هر تحلیلگر و معاملهگری در دنیای بورس و اقتصاد محسوب میشود. نرم افزار تحلیل تکنیکال امکانی است که به ما این قدرت را میدهد تا بهواسطه آن ابزارهای مختلف تکنیکال را روی سهمها و نمادهای مختلف پیادهسازی کنیم و از نتایج آنها استفاده کنیم؛ بنابراین از مهمترین فاکتورهای یک نرم افزار تحلیل تکنیکال این است که بیشترین تعداد اندیکاتورها و ابزارهای تکنیکالی را داشته باشد. تمامی نمادهای بازاری که در آن کار میکنیم را پشتیبانی میکند و از همه مهمتر این است که قیمت سهمها و نمودارها در آن بهروز باشد. اینها مهمترین فاکتورهای انتخاب نرم افزار تحلیل تکنیکال است؛ اما بهجز این موارد نیز میتوان شاخصههای دیگری نیز بیان کرد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
نیاز به نرم افزار تحلیل تکنیکال بورس
اقتصاد گرچه علم غیرقابلپیشبینی است ونمی توان برعکس تمام ابزارهای دقیقی که دارد، بهطور دقیق و قاطعانه در آن صحبت کرد؛ اما علمی است که بسیار تحلیلپذیر است و میتوان در آن الگوهای جالبی را پیدا کرد و در بسیاری از موارد اقتصادی این الگوها را پیاده کرد و بر اساس آن الگوها تصمیمگیری کرد. بهطورکلی پیدا کردن این الگوها، قانونمند کردن و استفاده از آنها را تحلیل تکنیکال میگویند.
این الگوها مانند قوانین و فرمولهای ریاضی هستند؛ یعنی عدهای اقتصاددان و ریاضیدان رفتارهای مختلف قیمتی را بررسی کرده و جداول و نمودارهای مختلف را کنار یکدیگر گذشته و به یک الگو یا فرمول رسیدهاند.
این الگو یا فرمول میتواند بهنوعی توضیحی برای یکروند محسوب شود؛ اما مسلماً استفاده از فرمول برای همه آسان نیست. ازاینرو این فرمول تبدیل به یک نمودار، گراف یا … شده است که تنها دانستن نحوه استفاده از این نمودار یا گراف کافی است؛ بنابراین تحلیل تکنیکال درواقع استفاده از گرافها و شاخصههایی است که بر اساس فرمولهای مشخصی ساختهشدهاند.
این تحلیل میتواند روند یک سهم را توضیح بدهد و ما بهعنوان سهامدار یا معاملهگر بر اساس توضیح این فاکتورها سعی میکنیم تحلیل درستی به دست بیاوریم تا بر اساس آن برای آینده سهم تصمیمگیری کنیم؛ بنابراین تحلیل تکنیکال به ما نه قرار است آینده را نشان دهد و نه قرار است مسیر تصمیمگیری ما را مشخص کند. این تحلیل تنها و تنها میتواند روند یک سهم را به ما در زمانهای مختلف توضیح بدهد و به زبان سادهتری آنها را برای ما بیان کند.(در ادامه میتوانید مقاله انواع سهام شرکتها را مطالعه کنید)
اما کاربرد نرم افزار تحلیل تکنیکال بورس چیست؟ غالب کارگزاریها و سایتهای مربوط به بورس از یک نوع نرم افزار تحلیل تکنیکال بهصورت آنلاین بهره بردهاند و آن را در سایت خود بارگذاری کردهاند. این فضای تکنیکالی که در اختیار کاربر قرار دارد مسلماً بهصورت زنده و لایو هستند و عمده سهمهای بازار را در اختیار دارد و ازآنجاییکه اکثر این نرمافزارها بر اساس نرم افزار تحلیل تکنیکال آنلاین tradingview هستند، میتوان گفت که بیشتر شاخصها و اندیکاتورها در آنها وجود دارد؛ بنابراین سه شرط اساسی گفتهشده در بالا در این نوع نرم افزار تحلیل تکنیکال دیده میشود؛ اما آیا این کافی است؟
چرا نرم افزار تحلیل تکنیکال بهصورت نصبی (سیستمی)؟
اما آیا نرم افزار تحلیل تکنیکال آنلاین کارگزاریها و سایر وبسایتهای بورسی میتواند بهطور کامل نیاز ما را برطرف کند؟ برای پاسخ گفتن به این سؤال باید به یک نکته اساسی توجه کنیم و آن اینکه نیاز ما چیست؟ برخی مواقع استراتژی ما بهصورت نوسان گیری است و باید تحلیل سریعی داشته باشیم. ازاینرو دوست داریم که تحلیل تکنیکال بدون لگ و سریع بارگذاری شود و قیمتها نیز به شکل زنده و لحظهبهلحظه در نمودار قابلمشاهده باشد.
از طرفی دیگر برخی مواقع استراتژی ما بهنوعی بلندمدت یا میانمدت است و قرار است برای مدتی یک سهم را بر اساس یک سری اندیکاتور خاص موردبررسی قرار دهیم. در اینجا از نرم افزار تحلیل تکنیکال انتظار داریم که تنظیمات ما را در طول زمان ذخیره کند تا باگذشت زمان و مشخص شدن ادامه روند سهم نسبت به انتخاب اندیکاتور و تحلیل خود مطمئن شویم. برخی مواقع نیز دوست داریم خود نرمافزار بهعنوان یک دستیار در کنار ما باشد.
ما بر اساس تحلیلهای بنیادی قیمتهایی را مشخص کردهایم و حال دوست داریم وقتی سهم به این قیمتها نزدیک شد به ما خبر دهد و یا اینکه وقتی اندیکاتور و یا شاخصی مرز خاصی را رد کرد نرم افزار تحلیل تکنیکال به ما اطلاع دهد. اینها تنها میتواند گوشهای از نیازهای هر معاملهگر و سهامداری باشد که نشان میدهد بهجز آن سه شرط اصلی شروط دیگری نیز در انتخاب نرم افزار تحلیل تکنیکال دخیل است.
حال وقتی به همین شروط گفتهشده نگاه میکنیم متوجه میشویم که ما عملاً انتخابهای بسیار کمی در نرم افزار تحلیل تکنیکال وبسایتها داریم و اگر واقعبینانهتر نگاه کنیم عملاً هیچ سایت بورسی (حداقل فارسی) وجود ندارد که تمام این موارد را داشته باشد.
از طرفی دیگر مشکلات سرعت اینترنتی در ایران عملاً ما را از استفاده مداوم و مستمر تحلیل تکنیکال آنلاین دلزده میکند؛ بنابراین بهتر است به نرمافزار نصبی (سیستمی) روی بیاوریم؛ اما کافی است تنها جستوجویی در اینترنت داشته باشیم و عبارت نرم افزار تحلیل تکنیکال گوگل کنیم. نتایج این جستوجو بسیار جالب است و ما متوجه میشویم که تعداد نسبتاً زیادی نرمافزار تحلیل وجود دارد؛ اما کدامیک بهترین نرم افزار تحلیل تکنیکال محسوب میشود و به کار ما میآید؟
۱٫ نرم افزار تحلیل تکنیکال متاتریدر (مفید تریدر)
نرمافزار تحلیل متاتریدر که به خاطر بازنویسی و بهینهسازی آن برای بورس ایران توسط کارگزاری مفید به نرم افزار تحلیل تکنیکال مفید تریدر نیز معروف است به عقیده بسیاری بهترین نرمافزار بورس ایران و تهران محسوب میشود. ازاینرو ازنظر بسیاری از کاربران این نرمافزار را میتوان بهترین نرم افزار تحلیل تکنیکال برای بورس ایران دانست. این نرم افزار تحلیل تکنیکال در دو ورژن ۴ و ۵ در انواع سایتهای مختلف، ازجمله سایت کارگزاری مفید وجود دارد.
قابلیتهای نرمافزار مفید تریدر
• امکان طراحی اسکریپت و اندیکاتور شخصی و ذخیرهسازی آن
• توانایی استفاده از دادههای گذشته و تاریخی از مهمترین ویژگیهای شاخص این نرم افزار تحلیل تکنیکال است.
• محیط کاربری بسیار ساده و کاربردی
• امکان معامله خودکار – البته این ویژگی در بورس ایران کارایی ندارد. میتوان از این ویژگی بهصورت هشدار در زمان خریدوفروش برای بورس ایران استفاده کرد.
• قابلیت اضافه کردن اندیکاتور ساختهشده و آماده
• تقریباً تمام اندیکاتورها و شاخصهها را در خود دارد
• اخبار بهروز کدال و چند سایت دیگر را بهصورت آنلاین در اختیار کاربر میگذارد.
معایب نرم افزار تحلیل تکنیکال مفید تریدر
• شمارش الیوت را انجام نمیدهد.
• الگوهای هارمونیک را نشان نمیدهد.
۲٫ مزایا و معایب نرم افزار تحلیل تکنیکال داینامیک تریدر
ویژگی بسیار جذاب این نرمافزار همگامسازی بسیار سریع و دقیق قیمتها است. بااینحال بهتر است معایب و مزایای این نرمافزار را بهتر بشناسیم.
مزایای نرم افزار تحلیل تکنیکال داینامیک تریدر
• امکان مقایسه دو نمودار در کنار هم و انجام تحلیل نسبیتی
• لیبل گذاری امواج الیوت (بهصورت دستی) در تایم فریمهای کوتاه
• استفاده از ابزار فیبوناچی زمانی و انجام تحلیلهای زمانی + پاک کردن خطهای اضافی
• استفاده از ابزار فیبوناچی قیمتی + پاک کردن خطوط اضافی
• امکان استفاده از ابزار دمو برای تمرین و یادگیری
• امکان استفاده از ابزار شمارش قیمت و محاسبه درصد تغییرات قیمتی و زمانی
• مجهز به اسیلاتور مخصوص نرم افزار تحلیل تکنیکال داینامیک تریدر
• دارای ابزار EOW برای مشخص کردن انتهای موج (الیوت و فیبوناچی زمانی و قیمتی)
معایب نرم افزار تحلیل تکنیکال داینامیک تریدر
• بدترین ویژگی این نرم افزار تحلیل تکنیکال این است که هیچ اطلاعاتی ندارد و حتماً باید به آن داده تزریق کرد.
• در مقیاس لگاریتمی در بعضی مواقع ترسیمهای اشتباهی دارد
• بسیاری از اندیکاتورهای لازم مانند ایچیموکو را ندارد.
۳٫ نرم افزار تحلیل تکنیکال ادونس گت
این نرم افزار تحلیل تکنیکال را میتوان جز بهترین نرمافزار بورس دانست که قابلیت شمارش الیوت را دارد. البته در نظر داشته باشید که این نرمافزار جز گرانقیمتترینهای نرم افزار تحلیل تکنیکال نیز محسوب میشود.
قابلیتهای نرم افزار تحلیل تکنیکال ادونس گت
• شمارش امواج الیوت بهصورت خودکار و حرفهای
• تشخیص پیوت های مینور و ماژور
• رسم چنگال اندروز را با کمترین خطای ممکن.
معایب نرم افزار تحلیل تکنیکال ادونس گت
• تهیه و ورود دیتا به این نرمافزار کمی دشوار است (کمی بیشتر از کمی!)
• الگوهای هارمونیک را بهصورت خودکار نشان نمیدهد.
بسیار عالی
من خودم از اکانت پریمیوم trading view استفاده می کنم
سلام. آیا کتاب آموزش ادونس گت سراغ دارید معرفی نمایید؟
ممنون از مطلب خوبتون
سلام مطلب هاتون عالی بود یک سوال داشتم، تنظیمات فیبوناچی در داینامیک تریدر چطور است میشه بفرمایید؟