بازار سرمایه به ۴ زیرمجموعه مختلف تقسیم میشود. این چهار دسته عبارت از بازار بورس، فرابورس، کالا و انرژی است. بورس کالا فعالیت خود را زیر نظر سامان بورس و اوراق بهادار از سال ۱۳۸۶ آغاز کرد اما پیشتر در سال ۱۳۸۲ بورسی برای فلزات و در سال ۱۳۸۳ بازاری مختص به محصولات کشاورزی ایجادشده بود که در سال ۱۳۸۵ این دو بازار تحت نام بازار بورس کالا به هم پیوستند.
بهعنوانمثال درزمینهٔ محصولات کشاورزی معاملات آتی زعفران در بورس کالا انجام میشود. در بورس کالا نیز همچون دیگر بازارهای بورس کالاهای مشخصی مبادله میشود و درواقع بورس کالا برای خریداران و فروشندگان امکانی ایجاد میکند تا کالاهای متفاوت را با توجه به ماهیت آن در این بازار به فروش برسانند که مزایای بسیاری نسبت به بازارهای سنتی دارد.(درادامه مقاله سرمایه گذاری در بورس آمریکا و سود مرکب در بورس را هم مطالعه کنید)
در این متن به نحوه خرید از بورس کالا و مزایای معامله در آن خواهیم پرداخت، در ادامه موضوعات زیر را بررسی خواهیم کرد:
• مزایای بازار بورس کالا چیست؟
• نحوه معامله در بورس کالا چگونه است؟
• آیا معاملات سکه در بازار بورس کالا انجام میشود؟
مزایای بازار بورس کالا چیست؟
بازار سنتی کالا قدمتی طولانی در جامعه ما دارد و ما امروزه شاهد مشکلات زیاد نحوه توزیع کالا در بازار سنتی هستیم. در بازارهای سنتی نظارت بهسختی انجام میشود و همین موضوع مشکلاتی را برای خریداران و فروشندگان ایجاد میکند. از طرف دیگر بازارهای سنتی غیر شفاف هستند برای همین ممکن است، قیمتها واقعی نباشند و زمینههای کلاهبرداری هم به وجود میآید.(پیشنهاد میکنم مقاله معاملات کد به کد در بورس را هم بخوانید)
همین موضوع تصمیمگیری را نیز سخت میکند. همه این مشکلات باعث میشود که به دنبال بازار جایگزینی باشیم که این عدم شفافیت و مشکل عدم نظارت را نداشته باشد. بازار بورس کالا دارای این ویژگی است.
برخلاف بازار سنتی، بازار بورس کالا، قانونمند است و ازآنجاییکه شفافیت بالایی دارد، نظارت در آن بهخوبی صورت میگیرد. از دیگر سو در بازار بورس کالا، قیمت کالا بهصورت شفاف در دسترس همه قرار دارد و کسی نمیتواند با خواست خود آن را جابهجا کند.(پیشنهاد میکنم مقاله ساعت کار فارکس را هم بخوانید)
همینطور در بازار بورس کالا بازار مستقیمی ایجاد میشود که فروشندگان در صورت معامله در آن میتوانند در هزینههای بازاریابی و فروش خود صرفهجویی کنند همینطور آنها میتوانند با پیدا کردن ابزارهای نوین مالی بیشازپیش رشد کنند.(اگر میخواهید در دوره آموزش فیلتر نویسی در بورس میداس سرمایه شرکت کنید،اینجا کلیک کنید)
نحوه خرید و فروش در بورس کالا چگونه است؟
در گام نخست از نحوه معامله در بازار بورس کالا شما باید بتوانید که وارد بورس کالا شوید برای این کار هم باید کد بورسی کالا بگیرید که با کد بورسی متفاوت است. سپس میتوانید از طریق کارگزار در بورس کالا معامله کنید در ادامه به مراحل نحوه خرید از بورس کالا میپردازیم:
۱٫ فرم درخواست خرید را شامل اطلاعاتی چون مشخصات کالا و نام تولیدکننده تکمیل کنید.
۲٫ کارگزاران امکان خرید شما را بررسی میکنند.
۳٫ در صورت تائید امکان خرید باید ۱۰ درصد از ارزش تقریبی کالا را بهعنوان پیشپرداخت واریز کنید.
۴٫ کارگزار مطابق درخواست خریدار با کارگزاران دیگر رقابت میکند و کالا را خریداری میکند.
۵٫ اطلاعیه خرید به همراه با اطلاعاتی مانند جزئیات خرید و حقالزحمه کارگزاری و … برای خریدار ارسال میشود.
۶٫ حداکثر تا ساعت ۱۰ صبح روز سوم کاری باید مابقی وجه واریز شود. (نام واریز کننده و خریدار باید یکسان باشد.)
۷٫ کارگزار با پایاپای تسویهحساب میکند و مدارک مربوطه را به خریدار تحویل میدهد.
۸٫ خریدار، پیمانکار حمل بار را تعیین میکند.
۹٫ خریدار آدرس محل تخلیه و پیمانکار حمل بار را تعیین میکند.
۱۰٫ کارگزار تأییدیه ثبت سفارش را از کارگزار فروشنده میگیرد.
۱۱٫ خریدار از صدور حواله مطلع میشود.
۱ک خریدار برای دریافت کالا پیگیریهای لازم را با پیمانکار حمل بار میکند
۱۳٫ خریدار در خریدهای سلف از یک هفته قبل پیمانکار حمل بار را با هماهنگی فروشنده تعیین میکند.
آیا معاملات سکه در بورس کالا انجام میشود؟
شاید بسیاری هنوز زمانی که میخواهند، سکه بخرند به صرافیها میروند و ازآنجا تعداد سکه موردنظر خود را میخرند اما باید بدانید که شما میتوانید با انجام دادن معاملات سکه در بورس کالا از بسیاری از مزایا بهرهمند شوید.
همانطور که میدانید، خریدوفروش سکه از صرافیها ریسکهای خرید و نگهداری از سکه را در پی دارد. درحالیکه اگر شما معاملات سکه را در بورس کالا انجام دهید این ریسک به صفر میرسد..(حتما مقاله سبد سهام را هم مطالعه کنید)
جمعبندی
همانطور که گفته شد، بورس کالا از تجمیع دو بازار فلزات و محصولات کشاورزی که پیشتر به وجود آمده بود، تشکیل شد. بهعنوانمثال درزمینهٔ محصولات کشاورزی معاملات زعفران در بورس کالا انجام میشود و همینطور شما میتوانید با انجام دادن معاملات سکه در بورس کالا ریسک خرید و نگهداری از سکه را به صفر برسانید.
از مزایای خریدوفروش در بورس کالا میتوان به شفافیت بازار، جلوگیری از کلاهبرداری و مواردی از این قبیل اشاره کرد و همینطور در این مقاله نیز درباره چگونه در بورس کالا معامله کنیم و نحوه خرید در بورس کالا سخن گفتیم و مراحل خریداری از بورس کالا را بهصورت فهرستوار بیان کردیم.(اگر میخواهید بدانید بیشتر درباره بورس اوراق بهادار تهران و مقایسه کارگزاری مفید و آگاه بدانید این مقاله را مطالعه کنید 🙂
من میتونم سرمایه گذاری در بورس کالا کنم؟ با این اوضاع بازار؟