خطوط حمایت و مقاومت در فارکس و در هر بازار سرمایهگذاری که قیمتها در آن بر اساس عرضه و تقاضا مشخص میشود، میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. مسئله حمایت و مقاومت در فارکس پیش از آنکه یک مسئله تکنیکالی و اقتصادی محسوب شود، یک مفهوم روانی و رفتاری در بازار است. از این رو باید حمایت و مقاومت در فارکس را از چند جنبه نگاه کرد.
اصلیترین و مهمترین سؤالی که در همین ابتدای کار پرسیده میشود این است که سطح حمایت و مقاومت در فارکس چیست؟ به سادهترین زبان اگر بخواهیم این مفهوم را توضیح دهیم، میتوانیم بگوییم که بازار به برخی از قیمتها حساسیت بیشتری دارد و نمیتواند آن قیمت را نادیده بگیرد.
از این رو سهام یا جفت ارز یا هر متاع معاملهای دیگر، وقتی به این سطح قیمتها میرسند واکنش میدهند. هرچه قدر حساسیت بازار به این قیمتها بیشتر باشد، واکنش سهام شدیدتر میشود و درنهایت باعث میشود که قیمت فعلی سهم یا جفت ارز نتواند آن قیمتی که بازار روی آن حساس شده است را رد کند و دقیقاً از همان نقطه یا حوالی آن نقطه روند خود را تغییر میدهد. حال اگر روند صعودی بود، تبدیل به نزولی میشود و اگر روند نزولی بود، تبدیل به یک روند صعودی میشود.
یک مثال برای درک سطح حمایت و مقاومت در فارکس
برای درک این موضوع و در جهت پاسخ به سؤال سطح حمایت و مقاومت در فارکس چیست؟ بهتر است از یک مثال استفاده کنیم. شما قیمت دلار را در بازار ارز ایران تصور کنید. این قیمت مدام در حال تغییر روند است و نوسان است.(در ادامه مقاله لیست جفت ارزهای فارکس را هم مطالعه کنید)
شما در کوچه و خیابان معمولاً کمتر از نوسانات دلار میشنوید تا زمانی که قیمت این ارز جهش چند برابری پیدا میکند؛ بنابراین کمکم بازار نسبت به روند ارز حساس میشود. این حساسیت ابتدا باعث افزایش تقاضا و بالطبع باعث افزایش قیمتها میشود؛ اما رفتهرفته کمکم بازار نسبت به قیمتهایی حساسیت بیشتری به خرج میدهد.
این را در موضوع سطح حمایت و مقاومت در فارکس و به طور کلی سایر بازارها در نظر داشته باشید، قیمتهای رند همواره سطوح حساستری از نظر روانی محسوب میشود. از این رو بازار ارز به قیمت ۲۵ هزار تومان حساس بود؛ اما فشار تقاضا به اندازهای بود که این حساسیت چندان تأثیری نداشت. با افزایش روند قیمتی درصد حساسیت مردم نسبت به آن بیشتر شد. در این حالت قیمت ۳۰ هزار تومانی به عنوان نقطه حساس بعدی در ذهن معاملهگران نقش بست.
اگر یادتان بیاید در تاکسی و خیابان و مغازه و … همه این قیمت را بیان میکردند و از رسیدن قیمت دلار به آن واهمه داشتند؛ بنابراین عملاً قیمت ۳۰ هزار تومانی مانند یک سد مقاومتی روانی ساخته و پرداخته شد. وقتی قیمت ارز به نزدیکیهای ۳۰ هزار تومان رسید، کمکم فشار تقاضا کمتر شد و این بار عرضه بود که شروع به اوج گیری کرد.
پس قیمت ۳۰ هزار تومانی در این بازار به عنوان یک سطح مقاومت عمل کرد و نگذاشت که قیمت آن را رد کند؛ اما با شروع فشار عرضه قیمت رو به پایین حرکت کرد و این بار فروشندهها نگران قیمت رند ۲۵ تومانی بودند؛ که در حرکت اول این سطح رد شد اما با متعادل شدن بازار و تعادل میان عرضه و تقاضا کمکم سطح حمایتی ۲۵ هزار تومانی تقویت شد و امروز قیمت دلار در این سطح در حال نوسان و بالا و پایین شدن است.
سطح حمایت و مقاومت در فارکس را چگونه پیدا کنیم؟
این یک داستان واقعی از سطوح حمایت و مقاومت و تأثیر روانی معاملهگران در انتخاب آن است. سطح حمایت و مقاومت در فارکس نیز چیزی از نظر مفهومی جز این نمیباشد؛ اما نکته مهم این است که شما از جو جامعه ایران کمتر میتوانید سطح حمایت و مقاومت در فارکس را متوجه شوید. پس بهتر است راه دیگر در مورد سطح حمایت و مقاومت در فارکس پیدا کنیم.(در ادامه مقاله بازار دو طرفه در فارکس را هم بخوانید)
بهترین راه که میتواند رفتار سهامداران در بازار را به خوبی نشان دهد استفاده از چارت و نمودار است. پس باید سطح حمایت و مقاومت در فارکس را در روی نمودار قیمتی پیدا کنیم. منتهی قبل از این که بخواهیم نحوه ترسیم خطوط حمایت و مقاومت را رسم کنیم باید چند نکته را به خاطر داشته باشید.
اولین نکته این است که تقریباً روش مشخصی برای ترسیم حمایت و مقاومت در فارکس وجود ندارد و هر معاملهگر بر اساس تجربه و دانش کلی خود و البته استراتژی که در بازار دارد دست به ترسیم حمایت و مقاومت در فارکس و استفاده از آنها میزند.(در ادامه مقاله ریسک سیستماتیک و غیر سیستماتیک را هم مطالعه کنید)
حمایت و مقاومت در فارکس
معمولاً به طور کلی گفته میشود که حمایت و مقاومت در فارکس و سایر بازارها بر اساس نقاط قله و نقاط دره تعیین میشود؛ اما از آن جایی که در یک نمودار معمولاً نوسان وجود دارد و هر نوسان قله و دره خودش را دارد میتوان گفت که عملاً چندین و چند حمایت و مقاومت در فارکس میتوان داشت.
برخی از معاملهگران در بازار خودشان را لای حمایت و مقاومت در فارکس دفن میکنند؛ یعنی آنقدر در نمودار خطهای حمایت و مقاومت در فارکس میکشند که تقریباً هیچچیز دیگری از نمودار قابل بررسی نیست. اصولاً یک معاملهگر حرفهای از دو خط تنها برای حمایت و مقاومت در فارکس استفاده میکند. این معاملهگر به خوبی میداند که میخواهد از چه استراتژی استفاده کند و از طریق آن میتواند حمایت و مقاومت در فارکس را پیدا کند.
بنابراین به طور کلی یادتان باشد با کشیدن تعداد بالای حمایت و مقاومت در فارکس خودتان را فقط گمراه میکنید. البته یک نکته دیگر در این مورد این است که برخی مواقع روی یک نمودار حمایت و مقاومت در فارکس روی یکدیگر میافتند؛ یعنی چند خط مقاومتی یا حمایتی از یک نقطه عبور کرده است. این نقطه میتواند به واقع یک نقطه حمایت و مقاومت در فارکس محسوب شود؛ اما این اتفاق چندان پرتکرار نیست و زیاد روی آن حساب نکنید.
نحوه ترسیم خطوط حمایت و مقاومت چگونه است؟
برای ترسیم حمایت و مقاومت در فارکس باید دو فاکتور اساسی را در نظر گرفت. اول این که باید بر اساس استراتژی معاملاتی خودتان تایم فریم چارت را مشخص کنید؛ یعنی اگر سرمایهگذاری شما کوتاهمدت است از تایم فریم روزانه استفاده کنید. اگر استراتژی شما میانمدت است از تایم فریم هفتگی و در استراتژی بلندمدت از تایم فریم ماهانه استفاده کنید. درواقع سطوح حمایت و مقاومت در فارکس را بر اساس هدف و انتظار خود باید پیدا کنید.
فاکتور مهم دیگر در مورد حمایت و مقاومت در فارکس حجم معاملات است. یادتان باشد در نقطه حمایت و مقاومتهای مهم همیشه ما با افزایش حجم روبهرو هستیم؛ یعنی در این نقاط حمایتی یا افزایش تقاضا داریم و یا افزایش عرضه. حتی در مواقعی که این خطوط شکسته میشوند یعنی نمودار قیمتی از این خطوط رد میشوند، باید افزایش حجم رخ بدهد. وگرنه نمیتوان به شکسته شدن این خطوط اعتماد کرد.
بر اساس این دو فاکتور اگر بخواهیم حمایت و مقاومت در فارکس را ترسیم کنیم. کافی است در تایم فریم مورد نظر بر اساس روند قبلی نمودار قیمتی نقاط اوج و قعر را پیدا کنید. حال به حجمها دقت کنید. در نقاطی که حجم معاملاتی بیشتری وجود دارد شما میتوانید اعتماد بالاتری به حمایت یا مقاومت آن داشته باشید.
همانطور که میدانید برای کشیدن یک خط دو نقطه لازم داریم؛ بنابراین شما باید دو قله با شرایط ذکر شده پیدا کنید تا بتوانید خط مقاومت خود را بکشید و دو نقطه در قعر با شرایط گفتهشده پیدا کنید تا خط حمایتی خودتان را بتوانیم ترسیم کنید.(در ادامه مقاله ارز دیجیتال چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ را هم مطالعه کنید)
به همین سادگی شما میتوانید حمایت و مقاومت در فارکس آن هم به شکل معتبر داشته باشید. اگر خطوط شما درست ترسیم شده باشد با یک اتفاق جالب مواجه میشوید. خواهید دید نمودار به این دو خط در طول روند واکنشهایی داشته است و مدام آن را لمس میکند. هر چه این تعداد لمسها بیشتر باشد، حمایت و مقاومت در فارکس معتبرتر است.
پایان سخن از حمایت و مقاومت در فارکس
اما به عنوان سخن پایانی بهتر است به یک نکته نگفته از حمایت و مقاومت در فارکس اشاره کرد. یادتان باشد حتی اگر خط مقاومت یا حمایتی با شرایط گفتهشده بالا شکسته شده باشد و این شکسته شدن با حجم معامله بالا باشد، شما میتوانید آن نقطه را هم جزو نقاط ترسیمی خطوط مقاومت یا حمایت استفاده کنید. در واقع نمودار در این نقاط روند خود را برعکس میکند و از خط حمایت شکسته شده به شکل مقاومت و یا از خط مقاومت شکسته شده به شکل حمایت استفاده میکند.
بسیاری در ترسیم این خطوط حجم معاملات را در نظر نمیگیرند. یادتان باشد، حجم معاملات نشان دهنده حضور یا عدم حضور معاملهگران در بازار است و بازار چیزی جز معاملهگران و سهامداران نیست. پس به این حجمها دقت کنید. یادتان باشد که حتی با ترسیم درست حمایت و مقاومت در فارکس میتوانید دست به معامله بزنید به شرطی که دقیقاً بدانید چه کار میکنید.