تحلیل تکنیکال مطالعه رفتار بازار با استفاده از نمودارها و خود قیمت بهمنظور پیشبینی آینده روند قیمتها است.
رفتار بازار ۲ اصل اولیه را دربر دارد. قیمت و حجم معاملات.
همیشه در بازار رفتار قیمت در تحلیلها نقش اساسی را دارد و رفتار حجم معمولاً تکمیل کنند و تأییدی بر رفتار اصلی قیمت است.
فلسفه تحلیل تکنیکال
۳ اصل زیر بهعنوان مبانی تحلیل تکنیکال و یا فلسفه تحلیل تکنیکال شناخته میشود:
۱٫ همهچیز در قیمت لحاظ شده.
۲٫ قیمتها بر اساس روندها حرکت میکنند.
۳٫ تاریخ (گذشته) تکرار میشود
۱٫ همهچیز در قیمت لحاظ شده
میتوان گفت اصلیترین پایه تحلیل تکنیکال همین جمله است و تا زمانی که درک درستی از این جمله نداشته باشیم درک مفهوم کلی تحلیل تکنیکال کار دشواری است. یک تحلیلگر تکنیکال باید به این درک رسیده باشد که همه فاکتورها مانند سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، بلایای طبیعی، جنگ و دیگر مواردی مانند اینها در قیمت یک سهم یا کالا لحاظ شده است و بعد از رسیدن به این درک، میتوانیم درک کنیم که تحلیل قیمت تمام آن چیزی است که به آن نیاز داریم.
تحلیل گران تکنیکال بر این باورند که قیمت تابعی از عرضه و تقاضا است و اگر عرضه بیش از تقاضا باشد قیمت افت میکند و چنانچه تقاضا بیش از عرضه باشد قیمت رشد خواهد کرد. این اساس تمام پیشبینیهای اقتصادی دنیا است. برداشت متخصصین این است که اگر به هر دلیلی قیمت بالا رفت پس باید تقاضا بر عرضه غلبه کرده باشد و قبل از آن علل فاندمنتال اثر خود را بر قیمت گذاشتهاند. اگر ما این موضوع را قبول داشته باشیم پس به این نتیجه میرسیم که تحلیل گران تکنیکال هم بهنوعی به دنبال تحلیل مباحث فاندمنتال از روی پارامتر قیمت هستند..(در ادامه توصیه میکنم مقاله “معاملات الگوریتمی در بورس چیست” را هم بخوانید)
نمودارها بهتنهایی هرگز علت بالا رفتن و یا پایین آمدن قیمتها نیستند بلکه آنها صرفاً نشاندهنده میزان تأثیر و یا عدم تأثیر عوامل فاندمنتال در بازار هستند.
تحلیلگر تکنیکال با استفاده از ابزارهای تکنیکالی میتواند با احتمال، روند قیمت و یا تغییر روند آن را پیشبینی کند و وقتی عوامل دیگر تأثیر خود را در قیمت گذاشته پس تحلیلگر تکنیکال نسبت به بقیه افراد بازار که بر این تکنیک مسلط نیستند، میتواند سریعتر تغییرات بازار را پیشبینی کند و سود بیشتری کسب کند.
پس باور به اینکه همهچیز در قیمت خلاصهشده است به این معنا است که تحلیلگر میداند برای پیشبینی بازار نیازی به دانستن عوامل تأثیرگذار خارجی بر قیمت نیست؛ و با حذف این عوامل از تحلیل، کار او بسیار سادهتر میشود.
۲٫ قیمتها بر اساس روندها حرکت میکنند.
هدف از ترسیم نمودار قیمت، پیدا کردن روند حاکم بر آن است. درواقع هدف ما پیشبینی روند قیمتی آینده بازار است پیش از آنکه قیمت حرکت خود را ادامه دهد. بسیاری از تحلیل گران بازار بر این باورند که ماهیت روندها یکسان است و فقط کافی است روند فعلی را ارزیابی کنیم.(در ادامه مقاله رصد و تحلیل در بورس هم بخوانید)
روندها دوست دارند که به حرکت فعلی خود ادامه دهند و تغییر جهت ندهند. این قانون بهنوعی قانون اول نیوتون است:
قانون اول نیوتون:
هر جسم كه در حالت سكون، یا در حال حركت یكنواخت بر خط مستقیم باشد همان حالت را ادامه میدهد مگر اینكه تحت تأثیر نیروهای خارجی مجبور به تغییر آن حالت باشد.(منبع)
قانون دوم تحلیل تکنیکال:
قیمتها به روند فعلی خود ادامه میدهند تا زمانی که عوامل بازدارنده حرکت، آنها را متوقف کند.
شکل زیر مثالی از یک روند نزولی در محصول USDCHF است.
۳٫ تاریخ (گذشته) تکرار میشود
تحلیل گران تکنیکال بر این باورند که مواردی که در نمودارهای قیمتی در گذشته بهکرات تکرار شده، میتواند در آینده هم با احتمال بالا تکرار شود. به همین دلیل اندیکاتورها و اسیلاتورهای زیادی طراحیشده که در گذشته الگوهای مناسبی را برای پیشبینی بازار به وجود آوردهاند و میتوان از آنها در آینده هم برای پیشبینی احتمالی قیمت استفاده کرد.(در ادامه میتوانید مقاله انواع سهام شرکتها را مطالعه کنید)
دقت کنید در این جمله از کلمه “احتمالی” استفاده کردم و این به این معنا است که همیشه این اتفاق نمیافتد و باید برای مواقعی که این اتفاق نمیافتد راه حلی در نظر گرفت تا همه سرمایهمان بر باد نرود.
همانطور که در تمام پدیدههای عالم هستی شاهد هستیم، آینده همیشه تکرار گذشته نیست. مثلاً ممکن است در تابستان هوا سرد شود و حتی برف هم ببارد. یا مثلاً اگر در منطقهای از کره زمین اگر در ۱۰۰۰ سال گذشته هر ۲۰۰ سال یک باز زلزله میامده، هماکنون بعد از گذشت ۵۰ سال زلزله بیاید. پس این جمله که تحلیل گران تکنیکال آن را بهعنوان یک اصل بیان کردهاند کمی جای تأمل دارد و باید بیشتر به آن توجه کنیم. (مقاله تکنیکال یا فاندمنتال را هم بخوانید)
(همچنین در ادامه توصیه میکنم مقاله بایننس چیست را مطالعه کنید)
با درود
لزوما تاریخ تکرار میشود؟چقدر این جمله صحت دارد؟
سلام
مسلما تاریخ همیشه تکرار نمیشود. چه در بازار چه در پدیده های هستی. برای همین است که در مواقعی که تاریخ تکرار نمیشود مدیریت ریسک و سرمایه به کمک ما می آید.
موفق باشید